10 finančních tipů pro každého (1. část)

Nevycházíte s penězi? Nejste schopní nic ušetřit, či chcete jen efektivněji hospodařit? Věnujte 3 minuty prvním 5 tipům, které Vám pomohou zalepit nejčastější finanční díry a taky Vám poradí, kde vzít peníze navíc.

Základem je prevence

Nejčastější příčinou finanční problémů lidí je nulová nebo záporná finanční bilance nebo-li situace, kdy:

příjmy = výdaje, nebo příjmy < výdaje

Dlouhodobě platí, že pokud si chce člověk v čase alespoň udržet svůj stávající životní standard, potřebuje odkládat 5 % z příjmů na horší časy. To považuji za nezbytný preventivní základ v rámci finančního chování.

Většinu lidí v tu chvíli napadne: „Jenže kde na to vzít a nekrást?”
Odpověď je jednoduchá: „Navyšte své příjmy a snižte výdaje.”

Snadné, že? Teď vážně. Zde je 5 praktických tipů, jak jsem v praxi nejčastěji lidem převrátil bilanci do kladných hodnot (i o 10 tis. Kč za 3 měsíce), které budou v dalším článku následovat 4 finanční tipy a 1 koučovací.

1) Evidujte každý výdaj

Prvním a nejdůležitějším krokem při nápravě finanční bilance je evidence všech vydaných peněz. Tři až šest měsíců pečlivě zapisovaných výdajů Vám může odhalit, kudy Vám penízky zbytečně utíkají z Vaší peněženky a jak s nimi můžete zacházet efektivněji.

TIP: Někomu stačí tužka a papír, někdo ocení hezkou aplikaci.

2) Převezměte zodpovědnost a buďte objektivní

Bez toho, aniž byste přijali zodpovědnost za současnou finanční situaci a přiznali si, že Vy sami jste také jediní, kdo ji mohou změnit, to nepůjde.

S tím souvisí i Vaše vlastní objektivita. Každý den se v praxi setkávám s lidmi, kteří žijí vyšší životní standard, než na který mají. Buďte soudní a objektivní. Pokud vyděláváte 20 tis. Kč hrubého měsíčně, tak zkrátka nemůžete žít na stejné úrovni jako lidé, kteří vydělávají o 10 tis. Kč hrubého více.

TIP: Vaše výdaje na bydlení by neměly přesáhnout 40 % Vašich celkových příjmů a splátky úvěrů na bydlení by neměly přesáhnout 30 % Vašich celkových příjmů.

3) Omezte kouření (nejlépe přestaňte úplně)

Že má kouření neblahý dopad na naše zdraví, víme všichni. Málokdo si však uvědomuje, jak velkou finanční zátěž pro něj kouření může znamenat.

Před lety jsem potkal jistého muže, který si chtěl pořídit vlastní bydlení. Vydělával podprůměrné peníze, ale co mne nejvíce udivilo, bylo to, že za cigarety dával 1/5 svého příjmu. Položil jsem mu tvrdou, ale bohužel pravdivou otázku: „Co je pro Vás důležitější? Cigarety, nebo vlastní bydlení? Protože oboje s Vaším příjmem mít nemůžete.”

TIP: Začněte s tím, že snížíte počet cigaret na den o jednu. Za 14 dní uberte další atd.

4) Vynechejte hospodu

Víte, jak zní nejčastější lež, kterou často říkají muži svým ženám, ale také sami sobě? „Jdu na jedno.”

TIP: Pokud chodíte s kamarády do hospody jednou týdně, zkuste jednou za čtrnáct dní vynechat.

5) Vařte doma bez polotovarů

Jedna z nejvýznamnějších oblastí, kde lze ušetřit peníze, je strava.

TIPY:

  • Vařte z původních surovin (za každé zpracování potraviny platíte peníze navíc).
  • Místo potravin plné cukrů, solí a vody zkuste koupit kvalitní potraviny (zjistíte, že jich zdaleka nespotřebujete tolik, a ušetříte i za lékaře a léky).
  • Kupujte sezónní potraviny a jen tolik, kolik skutečně spotřebujete.

 

P.S.: Příště se můžete těšit na dalších 5 konkrétních tipů, tentokrát převážně finančních. Do té doby mi Vaše otázky a podněty k oblastem, které Vás pálí, můžete psát do diskuze nebo na mail. Rád na ně odpovím. Možná na Váš podnět napíšu další článek.

Autor: Ivo Bečvář | úterý 1.12.2015 8:01 | karma článku: 13,06 | přečteno: 666x
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Ivo Bečvář - podnikatel, kouč/konzultant a €FA™.

 

Naplňuji lidem touhu žít kvalitní život. Jsem Vaším mostem k řešení. Zda přejdete už je na Vás!

Pro více informací o mně navštivte můj web.