Populismus sem, populismus tam, populismus, kam se podívám

5. 12. 2016 8:53:05
Slovo populismus a označení lidí za populisty v poslední době používá kdekdo. Doslova se s tímto, pro mnohé hanlivým výrazem, roztrhl pytel. Ale používáme ho vhodně?

Jak už jsem zmínil, populismus má pro mnoho lidí v sobě jistý negativní podtón a také já to tak vždy cítil. Dlouhá léta jsem za populismus považoval řeči a sliby politiků, které oslovují masu, jsou líbivé, ale nejsou reálné, realizovatelné či je jejich naplnění v rozporu s fakty a dalšími proměnnými skutečného stavu.

Typicky populistické pro mne byly a jsou sliby vysokých důchodů a nízkých věkových hranic odchodu do důchodu, ačkoli demografická fakta jasně říkají, že naše populace stárne, snižuje se poměr mezi počtem těch, kteří odvádějí do sociálního systému, a těch, kteří z něj čerpají, a zároveň se snižuje poměr mezi lidmi vytvářejícími hodnoty (soukromý sektor) a mezi těmi, kteří žijí z přerozdělování (státní sektor). Průběžný důchodový systém (1. pilíř), který vznikl v 19. století a v ČR byl zaveden r. 1924, byl vytvořen za zcela jiných demografických podmínek, současné proměnné není schopen vstřebat a prakticky celé odborné veřejnosti je jasné, že bez nepopulárních změn (prodlužování věku odchodu do důchodu, snižování důchodů nebo zvyšování odvodů) není udržitelný, aniž bychom ho čím dál tím více dotovali z ostatních daní.

Co je populismus?

Slovníky cizích slov se převážně shodují na definici:

populismus = úsilí o získání přízně bez ohledu na věc samu.

Tato definice vcelku podporuje mé dosavadní vnímání tohoto slova a jeho dřívější užívání v praxi. Jenže dnes se označuje za populistu i ten, kdo se vyjadřuje k jakémukoli celospolečenskému problému a zároveň přichází s řešením (dle svého nejlepšího vědomí a svědomí), které je pro něj nadřazeno získaní přízně (ta je přirozená, jelikož lidé navrhované řešení považují za vhodné).

Wikipedie (česká i anglická) nabízí velké množství historických významů populismu a jeho užití. Jeden z výkladů hovoří o ideologii, která proti sobě staví "lid" a "elity" a vytváří mezi nimi konflikt a napětí. Lid má být ten dobrý pro svou čistotu a homogennost a elity mají být těmi špatnými, jelikož nereflektují zájmy lidu. Osobně se domnívám, že elity jsou nám přirozené a být elitou samo o sobě neznamená nic špatného. Za špatné považuji povyšování se a nadřazenost a ptám se, jakým právem se kdokoli vůči komukoli nadřazuje?

Z pohledu elitářství se i já domnívám, že je pravděpodobnější, že názory profesora ekonomie budou smysluplnější než názory dělníka, ale:

a) každý se může plést (krize budiž důkazem) a někdy je jednodušší pohled (který vzdělaní lidé často postrádají) lepším pohledem,

b) tato skutečnost profesoru ekonomie nedává právo svůj názor nadřazovat, nýbrž mu dává odpovědnost svůj názor šířit a trpělivě lidem vysvětlovat tak, aby mu uvěřili a přijali ho za vlastní.

Každá společnost potřebuje své vůdce a vůdci zase potřebují své následovníky. Být lídrem neznamená sám sebe za lídra označit, znamená to viditelný stav, kdy pravého lídra lidé následují. Lid tedy potřebuje své elity, chtějme je, a elity zase potřebují lid, neboť bez lidu by ztratily význam a nebyly by nikým.

Populismus jako pravá podstata demokracie

Ze všech definic a významů nejvíce souzním s historickým významem slova populismus, které vzniklo z latinského slova populus, tedy lidé jako celek. Populistické je pro mne přeneseně “v zájmu lidu” a principem demokracie, tj. vlády lidu, jsou přece věci, které jsou v jeho zájmu. Pokud je to vnímáno takto, každá demokraticky zvolená vláda by měla být populistická, neboť ji lidé volili, aby hájila jejich zájmy.

Jsem populistou, když chci konat dobro ve prospěch celé společnosti? Možná. Pokud ano, jsem na to hrdý!

Autor: Ivo Bečvář | pondělí 5.12.2016 8:53 | karma článku: 18.16 | přečteno: 536x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 7.57 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.51 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 233 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 650 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 784

Ivo Bečvář - podnikatel, kouč/konzultant a €FA™.

 

Naplňuji lidem touhu žít kvalitní život. Jsem Vaším mostem k řešení. Zda přejdete už je na Vás!

Pro více informací o mně navštivte můj web.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...