Diskuse

II.pilíř - zakopaný poklad, který nikdo nehledá

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Důchodci budou vždy závislí na produktivní generaci - to nezmění žádný pilíř. Fondový systém je na demografickém systému závislý úplně stejně jako průběžný systém - fondy naspořené peníze investují/pujčují firmám, občanům a státům - výnosy se tedy zaplaí ve splátkách hypoték a spotřebních úvěrů, ve splátkách firemních úvěrů či v daních (splátkách státních dluhů) - pokud v budoucnu nebude stát vybírat dostatek peněz na splátky dluhopisů a firmám poklesnou výnosy z důvodu poklesu poptávky bude to pro fondy a jejich podílníky (důchodce) znamenat ztrátu. To samé platí pro investice - americké akcie se z pádu při Velké depresi reálně vzpamatovávaly přes 40 let a například Nikkei se z pádu z přelomu 90-tých let minulého století se vzpamatuje kdoví kdy - zatím je po 25-ti letech zhruba na polovině tehdejší hodnoty.

Co se týče nákladovosti - u nás jsou náklady průběžného systému hruba 2%. Současné limity pro penzijní fondy u nás jsou 0,3-0,6% z majetku fondu - to je zhruba 4x-8x více než odpovídá nákladům průběžného systému (https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AlM5e2xKRqf1dGpoZUE2UFRXbTNUM3psbWY2aHZXTnc#gid=0). Navíc stačí použít selský rozum - copak důchodový systém zachrání to, že zavedeme nové instituce jejichž provoz není zadarmo a navíc jeho zaměstnanci by mohli dělat něco užitečnějšího (v případě více fondů se navíc celkové náklady na důchodový systém dále zbytečně zvyšují - místo nákladů na jednu infrastrukturu se náklady násobí podle počtu fondu).

Podle mého názoru by penzijní fondy měly být dobrovolným doplňkem, v žádném případě však založeném na vyvádění peněz z průběžného systému - Maďarsko tento drahý experiment odpískalo úplně, Polsko převedlo zpět, mám pocit, polovinu peněz z fondů a stejně jako Slovensko omezilo transfer peněz z průběžného systému do fondů.

0 0
možnosti

Vaše ekonomické úvahy nad II. pilířem jsou zajímavé a fundované, ale zapomněl jste na zásadní důvod, proč II.pilíř mnoho lidí nenalákal. Tím bylo prohlášení představitelů ČSSD, že až se oni dostanou k vládě, tak druhý pilíř zruší! To odradilo velice mnoho lidí!

Vy byste investoval peníze do něčeho takového, když vám politici dopředu vyhrožují, že tam se svými naspořenými penězi můžete dopadnout podobně, jako dopadli klienti H-systemu? A že funkci podvodníků z H-systemu tentokrát hodlá suplovat vláda ČSSD?

0 0
možnosti
Foto

Krásný den,

ano investoval. Mám II.pilíř téměř od začátku spuštění. Nejsem seznámen s případem H-systemu způsobem, abych jej mohl komentovat. Mohu se pouze vyjádřit k II.pilíři a v tomto případě se ničeho nebojím z několika důvodů:

1) Samotné zneužití OPF, na jejichž principech II.pilíř funguje, je téměř nemožné (minimálně to dosud nikdo neudělal).

2) Majetek je právně v soukromém vlastnictví člověka, což podléhá Ústavě ČR, konkrétně Listině práv a svobod. Ani česká vláda v čele s ČSSD si nedovolí rozpoutat právní průtrž proti státu, kdyby sahali na soukromý majetek.

3) Z účetního hlediska je majetek člověka oddělen od majetku penzijní společnosti => ani tudy to nepůjde.

Prostě ne vždy se "fondy" = "fondy". Prohlášení představitelů ČSSD jsem ve výčtu důvodů neuvedl záměrně. Uvedené důvody spojuje fakt, že myšlenky a argumenty, kterými byly podloženy, byly založeny na nepravdách nebo byly v rozporu s logikou. Každopádně můj postoj k této věci je následující: Výhrůžky ČSSD se zrušením jsem považoval a považuji za jednu z nějvětších výhod II.pilíře. Jediná v praxi reálná varianta jak se vypořádat s II.pilířem, ke které to ostatně i směřuje, je převést prostředky účastníků II.pilíře do III.pilíře (tj. staré penzijko nebo nové DPS). Takže, pokud mohu několik měsíců/let vyvádět 3% z chřtánu státu (osobně nevěřím, že je kdy uvidím) s jistotou, že je dostanu hned na jiný účet (=peníze navíc), je to pro mě vynikající obchod.

0 1
možnosti