Finanční poradenství - nezbytná pomoc nebo zlo?

Česká republika leží, jak se říká, v "srdci Evropy". Považujeme se za západní společnost, používáme s nimi společné termíny jako demokracie či kapitalismus a dokonce nás nedávno začali přirovnávat k Švýcarsku. Přesto jsou mezi námi a západním světem stále velké rozdíly a jedním z nich je přístup k finančnímu poradenství a financím obecně. Proč je na západě finanční poradenství jeden z nejprestižnějších oborů, ve kterém může člověk pracovat, zatímco u nás je to pro spoustu lidí téměř nadávka? Proč jsou finanční poradci na západě vysoce uznávaní, zatímco český finanční poradce se musí za svou profesi pomalu stydět? Tyto otázky mi stále dokola vrtají hlavou.

Je velmi těžké zůstat nestranný, když člověk poznal svět finančního poradenství do hloubky, hluboko pod povrch, kam se většina lidí v ČR nikdy nedostane, přesto se zde pokusím uvést několik pohledů na problematiku finančního poradenství, oproštěnou od osobních zkušeností a hlubších finančních znalostí.

Stanovme si nejprve pár základních předpokladů této úvahy. Vzhledem k tomu, že chci hodnotit pouze finanční poradenství jako službu, stanovme si, že finanční poradce je člověk zcela poctivý, dělá svou práci jak nejlépe umí a ve prospěch klienta. Dále si stanovme, že finanční poradce má odborné vzdělání, přehled a přístup k informacím, pro běžného člověka nedostupným. Abychom mohli říci, zda je existence finanční poradenství správná či nikoli, je potřeba si zodpovědět minimálně následující 3 otázky:

1) Jsme schopní umět vše a všemu rozumět?

2) Jsou finance složité?

3) Jsou finance důležité?

Pro odpověď na první otázku se pojďme vrátit za pravdou do pravěku, na samý počátek lidstva. Odedávna fungovala a dodnes funguje v přírodě a celém našem světě dělba práce. Můžeme ji sledovat u lidí, zvířat, u jakékoli formy života. Již od počátku jsme se rozdělili na muže, jenž "loví a chrání svou skupinu", a ženy, které "zajišťují potravu a pečují o potomstvo". Dodnes to platí, i když samozřejmě v mnoha kulturách již ne tak doslova. Stejný princip můžeme vidět všude v přírodě. Každý živočich, samec a samička mají odlišnou roli a vzájemně se doplňují. A pojďme ještě hlouběji. Každá buňka ve vašem tělě má svou funkci a roli, každá molekula má svůj význam a společně tvoří harmonicky fungující systém - vaše tělo. Pokud si uvědomíme tuto skutečnost, že dělba práce existuje na buněčné i nižší úrovni, pak si uvědomíme, že už to neplatí jen pro člověka a živočichy, ale pro vše co existuje a co známe.

Nyní tedy můžeme připustit, že v našem světě existuje a vždy existovala specializace. Každý jsme v něčem dobrý, každý jsme pro něco určený, žadní dva lidé nejsou stejní. Připomeňme si písničku z jedné z nejznámějších českých pohádek Císařův pekař a Pekařův císař s Janem Werichem v hlavní roli - "Ten umí to a ten zas tohle", kde se zpívá o každém z nás, jako o specialistovi pro určitou oblast či odvětví. To je skutečnost. Každý den děláme to, co nám jde nejlépe a co si nejsme schopní vytvořit či zajistit sami. K zajištění ostatních potřebných věcí využíváme někoho jiného, kdo se na to specializuje (obchod, právník, doktor, zubař, atd.) Dokážete si představit, že si sami vrtáte zub, když vás bolí? Že se obhajujete u soudu při dnešním právním systému a nepřehledných zákoných odstavcích, ve kterých se často nevyznají ani právníci? Nebo dokonce, že sami sebe operujete? Těžko, já si upřímně nedovedu představit ani to, že si postavím dům, protože manuální práce nikdy nebyla mou chloubou a dům by mi nejspíš spadl na hlavu. Odpověď na první otázku je tedy "NE"!

Nyní k financím. Od pradávna známe směnný obchod. Postupem času jsme ho ovšem vylepšili, zdokonalili a propracovali takovým způsobem, že dnes v době měn, papírků, které nazýváme peníze, a informačních technologií máme obrovské množství možností jak s penězi (financemi) zacházet. Žijeme v době silné globalizace a vše na světě je významně propojeno, zvlášť ekonomický a finanční svět, který má stejná či velmi podobná pravidla ať se vydáte kamkoli. Toto propojení vytváří z financí jeden z nejsložitějších oborů vůbec. Běžně dnes najdeme obory financí na vysokých školách v ČR i v Evropě, stovky lidí se financemi zabývají 24h denně, téměř celý život. Jejich znalosti jsou enormní, a přesto vám řeknou, že financím rozumí jen velmi málo. Když tito lidé, kteří znalostmi převyšují mnohonásobně běžného člověka tvrdí, že financím nerozumí nebo jen velmi málo, jak na tom tedy je obyčejný člověk, který má vlastní specializaci? Z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že finance jsou složité a je nutné k nim přistupovat stejně jako k jiným odvětvím, na které se lidé specializují.

Pro odpověď na třetí otázku nemusíme chodit příliš daleko. Je v každém z nás a každý si ji musí zodpovědět sám. Položte si tedy otázku, hrajou ve vašem životě peníze či finance, jak chcete, důležitou roli?

Vraťme se k finančnímu poradenství. Je tedy důležité? Můžete mi namítnout, že u každého člověka to je jiné, jsou lidé, kteří mají širší rozhled, jsou inteligentnější nebo prostě financím rozumnějí lépe než jiní a naopak, a budete mít naprostou pravdu. Pokud ovšem vezmeme v potaz předpoklady této úvahy, pak si dovolím tvrdit, že finananční poradenství je nejen důležité, ale naprosto nezbytné pro každého člověka, který se financím nevěnuje 24h denně, a to bez ohledu na to, jaký je jeho příjem, protože na výši nezáleží.

Podělte se nyní o svůj názor, své znalosti a zkušenosti s finančním poradenstvím. Vyplňte anonymní průzkum, který bude použit výhradně k mé bakalářské práci na téma Vznik, vývoj a význam finančního poradenství. Chceme-li změnit, co se nám nelíbí, je potřeba vyslovit, co chceme! Podělte se a vypusťte svou vlaštovku k pozitivní změně, která ovlivní nejen váš život, ale i životy vašich blízkých a dalších generací.

Autor: Ivo Bečvář | sobota 12.5.2012 14:38 | karma článku: 8,27 | přečteno: 1021x
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Ivo Bečvář - podnikatel, kouč/konzultant a €FA™.

 

Naplňuji lidem touhu žít kvalitní život. Jsem Vaším mostem k řešení. Zda přejdete už je na Vás!

Pro více informací o mně navštivte můj web.