Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nad větou: stávající průběžný systém je v současnosti výrazně v deficitu (vybere se o cca 40 mld. Kč méně) jsem se trochu zamyslela. Když se řekne A mělo by si řící i B. A proč se vybere o 40 miliard na důchody méně? V Česku totiž hledá práci 630 tisíc nezaměstnaných a má stále se zvýšující trend, ( jenom v sezoně nezaměstnanost o maličko klesne ) v okolních zemích to není lepší, s modernizací výroby bude nezaměstnaných ve všech státech přibývat. Pokud by těch 630 tisíc lidí mělo práci a nekrátili by si čas dlouhou frontou na UP, státu by na daních přiteklo více financí do státní kasy a na sociálních dávkách by se ušetřili další miliardy.

Takže řečičky o tom že na důchodce nebude mít kdo pracovat neberu a to ani od politiků.

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi, že nezaměstnanost je vysoká a deficit zvýrazňuje, ovšem domnívám se, že pouhé vyřešení nezaměstnanosti nic výrazného neřeší (bavíme se o důchodovém systému). Poměr mezi ekonomický aktivními a zbytkem je dnes cca 1,7 a za cca 30-40 let to bude mezi 1,2-1 (mezi ekonomicky aktivní patří i nezaměstnaní). To jsou demografická fakta.

Teď si ukažme, co se stane, když se vyřeší nezaměstnanost. Nezaměstnanost nikdy nebude nulová. Vždy zde budou lidé, kteří nebudou chtít pracovat vůbec nebo lidé, kteří nebudou ochotni pracovat pod určitou výši mzdy. Říká se tomu přirozená nezaměstnanost. Dále zde vždy budou fungovat určité cyklické stavy. Každopádně řekněme, že 150 tis. lidí z Vámi uvedených 630 tis. skutečně pracovat bude. Pokud budeme uvažovat průměrnou mzdu těchto lidí 20 tis. hrubého, odvod sociálního pojištění bude v průměru 6,3 tis. Kč na osobu.

150000x6300=945 000 000 Kč

Jejich celkový odvod sociálního pojištění bude činit 0,95 mld. Kč. To skutečně důchodový systém nevytrhne!

P.S.: Můžete mi namítat, že stát ještě ušetří na dávkách a vydělá na dani z příjmu a dalších odvodech. Je to pravda. Šlo by o úsporu (příjmy) v řádech několika mld. Kč, nicméně tématem byl důchodový deficit a s tím tyto úspory už nijak nesouvisí.

0 0
možnosti

Existuje evoluce, nebojte se, vše se přirozeně vyřeší.

0 0
možnosti

Ač se mi některé  trendy nelíbí, tak:

- pochybuji, že se u nás zvýší porodnost (to platí i pro většinu Evropy) a to především kde je předpoklad řádné výchovy. Porodnost 2,1 je fantasmagorie, dříve jsem si naivně myslel, jak to zachrání bývalé katolické bašty - Itálie, Španělsko

- protože lidí na zeměkouli bude dále přibývat (odhady jsou 11 mld v r.2100) - tak ti lidé se budou legálně nelegálně přesouvat a bílou Evropu čekají zlé časy i kdyby francouzskou prezidentkou byla paní Le Penová

- jinak souhlas v tom, že budoucnost bude bolet. V naší kotlině větší spoření na stáří zase podsekne poptávku atd. a ne všechno je z dovozu, navíc musí člověk myslet "internacionálně" - i Němec víc bude spořit a méně kupovat zboží třeba  z Česka.

0 0
možnosti
Foto

Porodnost sama o sobě je na velmi rozsáhlou diskuzi a myslím, že její provázanost s jinými tématy je obrovská.

Když se podívám na sebe a své okolí, vidím pár opakujících se argumentů či důvodů, proč lidé nemají děti, odkládají je na pozdější věk či je nechtějí vůbec:

1) Finanční zabezpečení rodiny - máme strach, že se o rodinu nedokážeme postarat a nemáme takové rodinné zázemí, které by nám to umožňovalo.

2) Kariéristé - zvlášť my mladší ročníky toužíme po rychlé kariéře, myslíme si, jak ve třiceti budeme za vodou a pak bude na všechno čas. Postupně, ale zjišťujeme, že věci nejdou tak, jak bychom si představovali a že není na co čekat. Bohužel někdy si to uvědomíme až když už je pozdě.

3) Pohodlnost - zpohodlněli jsme, muži i ženy, mít dítě je velmi fyzicky i psychicky náročné a mnoho z nás raději volí "jednodušší cestu" domácího mazlíčka, kterým dítě nahradí. Navíc si už od dospívání nastavujeme životní úroveň výš, než na kterou máme a nechceme se jí vzdát.

4) Bojíme se zodpovědnosti - tento trend je patrný u mnoha věcí, nejen v souvislosti s naším stářím.

0 0
možnosti
Foto

Tak vida, pán nám nabízí 4.pilíř. A ještě bude 5., 6. a 7. pak se to snad už zastaví a lidé pochopí, že spořit papírky na stáří je nesmysl, neboť si jich stát natiskne kdykoli tolik, kolik bude chtít.

0 2
možnosti
Foto

Krásný den,

z čeho vyvozujete, že nabízím nějaký 4.pilíř? Být to po mém, žádné pilířové označení neexistuje, neboť mi připadá velmi zavádějící a stejně se v něm lidé nevyznají. Základem je si uvědomit jaký důchod (celkový příjem) chci ve stáří mít a z jakých "zdrojů" bude poskládaný.

Jednou ze složek může být starobní důchod od státu rozdělený na jednu, max. dvě části (např. jednotný paušál pokrývající základní potřeby + zásluhová složka, u které jsem si zvolil strategii) a zbytek poskládat ze všelijakých soukromých úspor a forem investic vč. pronájmu nemovitostí apod.

Každopádně netvrdím, že vím jak to vyřešit. Jsem pouze přesvědčený, že je s důchodovým systémem něco potřeba udělat a nestrkat před tím hlavu do písku a dále se domnívám, že se účinné řešení nevyhne prvkům, které jsem uvedl v článku. Prvkům, které nemůžou být a nebudou oblíbenými v řadách jedinců, kteří nechtějí nést odpovědnost za vlastní život.

P.S.: Spořit papírky je nesmysl, s tím s Vámi naprosto souhlasím. Osobně volím cestu vytváření majetku. To je, dle mého názoru, mnohem lepší příprava na stáří.

1 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Ivo Bečvář - podnikatel, kouč/konzultant a €FA™.

 

Naplňuji lidem touhu žít kvalitní život. Jsem Vaším mostem k řešení. Zda přejdete už je na Vás!

Pro více informací o mně navštivte můj web.