Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P77e55t71r 33H10á30l94a

2. 1. 2015 16:22

Nejprve k tomuto : "Faktem je, že inflace jepřirozeným důsledkem ekonomického růstu." - Ne, ne ne, inflace jedůsledkem emise víc peněz, než odpovídá stavu ekonomiky.

Jinak mě docela děsí že se stále najdou lidé, co si myslí, že Kalouskova vláda dosáhla nějakého snížení deficitu, nebo že se snad jednalo o jednání podpořené nějakou ekonomickou teorií.

0 0
možnosti
Foto

Inflaci rozlišujeme na měnovou, úvěrovou, nemovitostní či například na tu, která se nejčastěji používá a to je inflace počítaná průměrnou cenou spotřebního koše. U každé se můžeme bavit o příčinách a důsledcích. V článku jsem chtěl pouze říci, že inflace víceméně k ekonomickému růstu patří a není na tom nic špatného.

Nečasovu vládu, ani kroky pana Kalouska nijak neobhajuji. Vyjadřuji se k aktuálnímu dění. Co se týče éry pana Kalouska, neznám přesná čísla ale snížení deficitu z velké části mohlo být pouze zapříčiněno tím, že stát si v době jeho ministrování začal mnohem levněji půjčovat (úroky dluhopisů výrazně poklesly). Se škrty, které prováděli, jsem v naprosté většině nesouhlasil, protože se nejednalo o úspory na straně nákladů, ale na straně investic a o zvyšování daní => tedy nejhorší možná varianta.

0 0
možnosti

J53a41n 73R26á55ž

30. 12. 2014 17:19

Trvalý ekonomický růst je stejně hloupá mantra jako že schodek státního rozpočtu ve výši do 3% se dá udržet na věky věků.

0 0
možnosti

Máte pravdu - 3 % se objevila až v paktu stability. Jak vznikla? Ekonomové doporučili kritérium 2,5 (max. 3) procenta deficitu v dobách krize. Tedy toto kriterium bylo krizovým maximem.

  No - a pak už jeli politici: Nejprve samozřejmě zvolili horní hranici - 3 % (v době hospodářských potíží).  Pak zjistili, že by nevyhověl ani jeden stát jižního křídla (a možná některé další), proto "zapomněli", že schodek je (případně) 'povolen' jen v době hospodářských potíží. A tak vznikl "důvod" k prožírání budoucnosti: 3 % byla náhle dobře!  Ovšem ani toto kriterium nebylo (téměř) žádným státem dodrženo. Proto se za jeho překročení nepenalizovalo.

  Jen na okraj: Aby obešli i tento ukazatel při zavádění eura, akceptovali i jednorázové snížení schodku např. prodejem majetku či zapojením rezerv (což není nic o stabilitě) a "přehlédli" trvalé podvody Řecka při vyčíslování schodku.

   Závěr: Představa, že někde existují seriozní a odpovědní politici je víra ve velmi idealistickou pohádku. Politik je nezodpovědný už proto, aby se udržel v křesle.

3 0
možnosti

Jakýkoliv schodkový rozpočet je špatný. Podle zdravého rozumu rozpočet MUSÍ být přebytkový. Pokud se pak povede dosáhnout přebytku i v reálu, může být jeho část použita pro výdaje v následujícím roce a druhá část ponechána v rezervě na pokrytí výdajů v době krize. Tohoto stavu však není možné dosáhnout za situace, kdy volební právo mají všichni bez ohledu na to, jestli do státní kasy přispívají či nikoliv.

1 0
možnosti

Pane, je vidět, že jako občan o ekonomii a o logice nemáte veliké ponětí. Když si rodina půjčí na stavbu či koupi domu na bydlení, má na několik let, možná i desítek let schodkový rozpočet. A právě tak je to i se státním rozpočtem. Jde ale o to, kam se peníze nainvestují, jestli do přímé spotřeby nebo do nákupu prospěšných věcí. A pak ještě máme problém rozhodnout, co je a co není prospěšné.

Je mi vždy mdlo, když vidím, jak lidé nemají o ekonomii ani zbla ponětí.

0 1
možnosti
Foto

Ty 3 % nejsou dogma-jakmile to budou populisti typu současné vlády potřebovat kdykoliv to přešvihnou a budou nás přesvědčovat, že dobrých je třeba 5%.

Jediná rozumná cesta je dostat se během několika málo let do přebytkového rozpočtu a začít umořovat dluhy-až je zaplatíme tak ročně ušetříme desítky miliard na jejich obsluhu

1 0
možnosti
Foto

I38v74o 16B18e80č64v54á55ř

30. 12. 2014 10:09

Svůj pohled na státní dluh budu prezentovat v dalším článku, který zveřejním během ledna.

0 0
možnosti
Foto

Dalo by se to určitě dohledat, kdo s tím přišel. Ale protože to bylo v éře před internetem, tak byste musel zajít do veřejné knihovny.

Nicméně faktem, že přes veškeré průšvihy ve 20. století s ekonomikou, rostla celosvětová ekonomika reálně jednonásobně rychleji než ve století předcházejícím, tedy o 2% ročně, což tedy lze vysvětlit právě těmi deficity. A tam, kde se pokusili ty deficity a dluhy nějakým způsobem omezovat, tak šla ekonomika vždy do kytek. Viz u nás éra Topolánka a Kalouska.

1 3
možnosti
Foto

naopak omezit dluhy a deficity je jediná cesta k udržitelnému rozvoji.

Vy jste jako člověk co padá z vrcholu 15patrového paneláku a když letí kolem 7 patra tak kříčí pořád je to dobré nic mi není.

Ekonomika rostla rychleji díky vědeckotechnické revoluci a rozvoji průmyslu

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS