Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dalo by se to určitě dohledat, kdo s tím přišel. Ale protože to bylo v éře před internetem, tak byste musel zajít do veřejné knihovny.

Nicméně faktem, že přes veškeré průšvihy ve 20. století s ekonomikou, rostla celosvětová ekonomika reálně jednonásobně rychleji než ve století předcházejícím, tedy o 2% ročně, což tedy lze vysvětlit právě těmi deficity. A tam, kde se pokusili ty deficity a dluhy nějakým způsobem omezovat, tak šla ekonomika vždy do kytek. Viz u nás éra Topolánka a Kalouska.

1 3
možnosti
Foto

naopak omezit dluhy a deficity je jediná cesta k udržitelnému rozvoji.

Vy jste jako člověk co padá z vrcholu 15patrového paneláku a když letí kolem 7 patra tak kříčí pořád je to dobré nic mi není.

Ekonomika rostla rychleji díky vědeckotechnické revoluci a rozvoji průmyslu

2 0
možnosti
Foto

Proč si myslíte, že v 19. stol. hrál vědeckotechnický rozvoj a rozvoj průmyslu menší roli? Vždyť to byla inovace za inovací.

0 0
možnosti
Foto

inovace ano, ale ne rozvoj průmyslu-respektive jen nepatrný

skutečný rozvoj umožnily až automobily

0 0
možnosti
Foto

I47v26o 17B51e83č87v91á45ř

30. 12. 2014 10:15

Samozřejmě, že dalo, ale nepoovažuji to za důležité.

Jak jsem psal v prvním článku. Neefektivní deficit rozpočtu může krátkodobě navýšit HDP, ale dlouhodobým motorem určitě není.

Otázka je, zda ekonomika už v kytkách nebyla a zda to pokusy Vámi uvedených pánů pouze neodhalili. Nicméně nehodlám obhajovat jejich kroky, sám jsem s nimi v mnohém nesouhlasil. Především to, že se zaměřili na špatnou strategii jako schodek rozpočtu a dluhy omezovat. Něco o tom napíšu příště.

0 0
možnosti
Foto

Sám říkáte, že tedy existuje "efektivní deficit rozpočtu".

0 0
možnosti
VH

Máte pravdu, že HDP rostlo díky dluhům - právě o ty dluhy (resp. o inflaci způsobenou tiskem peněz nekrytých). Vaše domácnost se bude mít taky dobře, pokud si pomůžete půjčkami (nesplácenými). Ovšem jen do doby, pokud nám půjčují.

  V době globální ekonomické krize byla v krizi i naše otevřená ekonomika. Samozřejmě - krize přicházela i odcházela se zpožděním (tak, jak se zpožděním klesal a pak s obdobným zpožděním rostl export).

   Předpokládám, že jste se v diskuzích již dostatečně poučil, abyste věděl, že současný růst byl zabezpečen kroky vlád (případně parlamentu) před rokem až dvěma. Současná vláda má na růstu jen bezvýznamný podíl (pokud vůbec jaký).

0 0
možnosti
Foto

Současná vláda hlavně změnila atmosféru, lidé se přestali bát utrácet.

0 0
možnosti
VH

Opravdu? Není to tím, že díky vyššímu exportu je vyšší zaměstnanost - tedy více peněz na nákupy? Není to tím, že díky vyššímu exportu jsou v mnoha podnicích vyšší mzdy (ve vazbě na ekonomické výsledky podniku)? Není to konečně tím, že ač roste DPH, schodek zůstává na 100 mld. (3% mantra) a zbytek se prožírá?

0 0
možnosti
KF

K68a76r47e20l 74F14u48k51s96a

31. 12. 2014 16:32

A co když je těch faktorů více... To Vám do Vašeho běžně málofaktorového černo-bílého vidění nesedí?

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Ivo Bečvář - podnikatel, kouč/konzultant a €FA™.

 

Naplňuji lidem touhu žít kvalitní život. Jsem Vaším mostem k řešení. Zda přejdete už je na Vás!

Pro více informací o mně navštivte můj web.